Meten is weten

Bij onze gezondheidstest, de Health Check, meten we van alles. Dat doen we om duidelijk in kaart te brengen hoe jouw gezondheid ervoor staat. Want als je dat weet, kan je actie ondernemen om gezondheidsproblemen te voorkomen!

Wat meten we allemaal?

Bloeddrukmeting

Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. We spreken over een hoge bloeddruk als de bloeddruk hoger is dan 140/95 mmHg. 140 is dan de bovendruk, en 90 de onderdruk.
Een hoge bloeddruk voel je niet. Je moet echt een meting doen om erachter te komen hoe hoog jouw bloeddruk is.

Een bloeddrukmeting geeft een momentopname. De bloeddruk is niet constant. Bij inspanning en bij sterke emoties kan de bloeddruk bijvoorbeeld veranderen. Voor je je bloeddruk laat meten is het verstandig 5 minuten rustig te zitten.
Als je bloeddruk bij het onderzoek te hoog is, meten we hem later nog een keer. Het kan zelfs zo zijn, dat de spanning voor  het onderzoek ervoor zorgt dat je bloeddruk hoger wordt.

Buikomvang

Als je overgewicht hebt, is het belangrijk om te weten waar het vet zich bevindt. Te veel vet in de buikholte (appelvorm) verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Vet rondom je heupen, op je billen en je bovenbenen (peervorm) heeft hier niet veel invloed op.
Bij vrouwen mag de buikomvang niet meer dan 88 cm zijn, bij mannen niet meer dan 102 cm.
Is je buikomvang groter, dan loop je, zeker als je BMI >25 is, risico op hart en vaatziekten.

BMI

BMI staat voor Body Mass Index. Deze wordt berekend aan de hand van je lengte en je gewicht.
Een gezonde BMI zit tussen de 18,5 en de 25.

Vetpercentage

Bij de Health Check meten we het vetpercentage met behulp van een speciale weegschaal. Zo krijgen we een goed beeld van de verdeling over je lichaam.

Je lichaam heeft vet nodig. Het percentage lichaamsvet dat minimaal noodzakelijk is om te overleven, is voor mannen tussen de 3 en 5%, en voor vrouwen tussen de 10 en 15%. Dit vet is nodig voor het regelen van je lichaamstemperatuur, voor de energieopslag, en het beschermt je organen.  We spreken van overgewicht (obesitas) bij een vetpercentage van 25% of hoger bij mannen, en 33% of hoger bij vrouwen.
Een gezond vetpercentage voor een volwassen vrouw ligt tussen de 20 en 32%, mede afhankelijk van de leeftijd. Voor mannen is dit tussen de 8 en 18%.
De reden voor dit verschil is dat het vrouwelijk lichaam voldoende vetreserves nodig heeft bij een eventuele zwangerschap. Een te laag vetpercentage kan bij vrouwen leiden tot allerlei hormonale problemen, en tot problemen bij het zwanger worden.

Bloedtesten

Bij de standaard Health Check meten we het cholesterol in je bloed. Cholesterol is een belangrijke bouwstof van je lichaam. Het grootste deel van het cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Je krijgt maar een klein deel via de voeding binnen. Om het cholesterol via het bloed naar de plekken in het lichaam te brengen waar het nodig is, wordt het verpakt in lipoproteïnen. Hiervan zijn er verschillende soorten, waaronder het LDL en het HDL. Een hoog LDL gehalte wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Dit wordt wel het slechte cholesterol genoemd. Een hoog HDL gehalte wordt juist in verband gebracht met  een lager risico op atherosclerose (aderverkalking). Bij de Health Check meten we zowel het HDL als het LDL om de verhouding tussen de twee te kunnen bepalen, en een inschatting te kunnen maken van het risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast meten we het glucosegehalte in je bloed. Een hoog glucosegehalte kan wijzen op een (voorfase van) diabetes. Hoe eerder je weet hoe het hiermee gesteld is, hoe eerder je in actie kunt komen om er wat aan te doen. Dat is het voordeel van een regelmatige healthcheck.

Vitamine D

Als je wilt kun je de Health Check verder uitbreiden met het bepalen van vitamine D in je bloed. 

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden. Het zorgt er namelijk voor dat calcium uit de voeding opgenomen kan worden in het lichaam. Hiermee kan het risico op osteoporose (botontkalking) zoveel mogelijk beperkt worden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van je spieren en van je immuunsysteem.
Een teveel aan vitamine D in het lichaam kan ontstaan als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Er kunnen dan kalkafzettingen in het lichaam ontstaan.
Door de bloedbepaling te doen, weet je of jouw vitamine D gehalte goed is, of dat het verstandig is extra vitamine D te gaan gebruiken. 

Ook bij corona lijkt een goed vitamine D gehalte van belang. Mensen met voldoende vitamine D lijken beter te herstellen van corona. Verder onderzoek hiernaar loopt nog.

Bloedgroep

Je bloedgroep is erfelijk bepaald. Veel mensen weten niet wat hun bloedgroep is. Dat is helemaal niet erg. Als je een bloedtransfusie nodig hebt zal je bloedgroep in het ziekenhuis bepaald worden. Maar wil je zelf graag weten wat je bloedgroep is, dan is dit natuurlijk jouw goed recht. Bij onze test bepalen we naast de bloedgroep (A/B/O) ook wat je rhesusfactor is.

Over de schrijver