Antistoffen testen tegen corona.
02 december 2023 

Antistoffen testen tegen corona.

Wat zijn antistoffen?

Antistoffen (immunoglobulines) zijn eiwitten die je lichaam aanmaakt om lichaamsvreemde stoffen op te ruimen, en om infecties door virussen, bacteriën of parasieten te bestrijden.

Hoe komen de antistoffen in mijn lichaam?

Deze antistoffen worden door de witte bloedcellen (B-cellen) in je lichaam gemaakt, wanneer er lichaamsvreemde stoffen door deze cellen aangetroffen worden.

Zijn alle antistoffen hetzelfde?

Nee zeker niet. Er zijn veel verschillende soorten antistoffen. Ze worden speciaal voor een bepaald virus of een bepaalde bacterie aangemaakt. Antistoffen tegen het coronavirus zijn bijvoorbeeld anders dan antistoffen tegen de gewone griep.

Ook krijg je in verschillende stadia van de besmetting te maken met verschillende antistoffen.

Bij een infectie zie je vaak eerst de IgM antistoffen verschijnen. Wat later worden deze antistoffen ‘vervangen’ door IgG antistoffen. Deze IgG antistoffen blijven langere tijd in het lichaam aanwezig. En deze antistoffen zijn dus heel specifiek tegen deze bepaalde infectie gericht.

Hoe lang duurt het voor je antistoffen hebt?

Bij Sars-Cov2, het virus dat corona veroorzaakt, duurt het 2-4 weken tot de IgG antistoffen aantoonbaar zijn in je bloed. Ook na vaccinatie duurt het een aantal weken voor de antistoffen aangemaakt zijn.

De IgM antistoffen tegen corona, zijn er al binnen 2 weken.

Bij andere infecties kan die tijd verschillen.

Hoe lang blijven de antistoffen tegen Covid 19 in het lichaam?

Hoe lang de antistoffen in het lichaam blijven weten we nog niet precies bij Covid 19. Ook dat is weer niet hetzelfde voor verschillende soorten infecties.

En het lijkt ook niet bij iedereen hetzelfde te zijn. Wanneer je erg ziek geweest bent, is de hoeveelheid  antistoffen waarschijnlijk hoger, en blijft het langer aanwezig, maar zeker is dit niet.

In de praktijk zien we echter ook mensen die milde klachten gehad hebben en na een half jaar of langer nog steeds positief testen op antistoffen.

Ook door middel van vaccineren kun je antistoffen aanmaken. Hierbij geldt ook dat de hoeveelheid antistoffen na verloop van tijd  weer minder wordt. Bij mensen in risicogroepen (bv astma patienten) wordt nog steeds met enige regelmaat een booster vaccinatie aangeboden.

We weten niet precies bij welke waarde je nog genoeg antistoffen hebt om beschermd te zijn tegen een Covid besmetting.

Wanneer kan ik het beste testen op antistoffen tegen Covid?

Mensen hebben verschillende redenen om zich te laten testen op antistoffen. Als mensen zich niet hebben laten vaccineren, willen ze soms weten of zij een covid besmetting hebben doorgemaakt. In dat geval kun je het beste wachten tot minimaal 4 weken na de vermoedelijke infectie. Op het moment wordt er vooral getest op de IgG antistoffen, en deze zijn, zoals hierboven beschreven, niet direct aanwezig.

Ben jij wel gevaccineerd, en wil je weten of je nog antistoffen hebt, dan maakt het moment van testen niet zoveel uit. Weet wel dat er nog geen minimale waarde bekend is waarbij nog bescherming aanwezig is. Val jij in een risicogroep, dan is het wellicht verstandig om je te laten vaccineren met een booster, ongeacht de hoogte van de antistof titer.

Hoe gaat een corona antistoffen test?

Er zijn verschillende soorten corona antistoffen testen, die op verschillende manieren uitgevoerd worden.

  • De sneltest: hierbij worden door middel van een vingerprik enkele druppels bloed verkregen. Deze worden ter plekke op een test-device gebracht, en korte tijd later krijg je de uitslag.

Er is echter nog geen enkele sneltest voor antistoffen tegen corona betrouwbaar bevonden. Om deze reden bieden wij deze test bij Price Medical Care dan ook niet aan.

  • Een serologische test in het laboratorium.

Ook hiervan zijn verschillende soorten in gebruik. Het laboratorium waar Price Medical Care mee werkt, test door middel van de Elisa-test. Voor de test wordt een buisje bloed uit de arm afgenomen, en dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Het duurt 1-2 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Ben ik immuun tegen corona als ik antistoffen heb?

Een serologische test op antistoffen kan inzicht geven of iemand een bepaalde infectie heeft doorgemaakt en aantonen of er nog antistoffen aanwezig zijn.

Corona is een vrij nieuwe infectieziekte waarover we nog een heleboel niet weten.

Zo  weten we ook nog niet hoe groot de immuniteit is die je opbouwt als je corona gehad hebt, en hoe lang je beschermd blijft. Mensen krijgen, ondanks dat zij door een eerdere besmetting, of door vaccinatie, antistoffen hebben, soms toch opnieuw corona. Vaak verloopt zo'n infectie minder heftig, maar dat is niet altijd het geval. Je kunt niet stellen dat je immuun bent tegen corona als je antistoffen hebt.

Moet ik me nog laten vaccineren als ik al antistoffen heb?

Als je corona gehad hebt zul je antistoffen hebben, maar de hoeveelheid hiervan gaat na verloop van tijd achteruit. Als jij tot een risicogroep behoort, zal je een oproep krijgen voor een (booster) vaccinatie. Dit is niet verplicht, maar het kan je, net als de griepprik, helpen om niet, of minder erg, ziek te worden bij een besmetting. Zeker als er sprake is van onderliggende medische problemen kan dit verstandig zijn.

Je hoeft je op dit moment niet meer te laten vaccineren tegen covid om op reis te gaan. Het wordt, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, (vrijwel) nergens meer verplicht gesteld.

Wil jij weten of je antistoffen hebt tegen covid 19?

Soms hebben mensen redenen om te willen weten of zij antistoffen hebben. Bij Price Medical Care in Utrecht kun je direct terecht, om IgG antistoffen te bepalen, en heb je de uitslag binnen 1 of 2 werkdagen.

Maak een afspraak

Over de schrijver