Antistoffen testen tegen corona. Heb ik al een besmetting gehad?
06 februari 2021 

Antistoffen testen tegen corona. Heb ik al een besmetting gehad?

Wat zijn antistoffen?

Antistoffen (immunoglobulines) zijn eiwitten die je lichaam aanmaakt om lichaamsvreemde stoffen op te ruimen, en om infecties door virussen, bacteriën of parasieten te bestrijden.

Hoe komen de antistoffen in mijn lichaam?

Deze antistoffen worden door de witte bloedcellen (B-cellen) in je lichaam gemaakt, wanneer er lichaamsvreemde stoffen door deze cellen aangetroffen worden.

Zijn alle antistoffen hetzelfde?

Nee zeker niet. Er zijn veel verschillende soorten antistoffen. Ze worden speciaal voor een bepaald virus of een bepaalde bacterie aangemaakt. Antistoffen tegen het coronavirus zijn bijvoorbeeld anders dan antistoffen tegen de gewone griep.

Ook krijg je in verschillende stadia van de besmetting te maken met verschillende antistoffen.

Bij een infectie zie je vaak eerst de IgM antistoffen verschijnen. Wat later worden deze antistoffen ‘vervangen’ door IgG antistoffen. Deze IgG antistoffen blijven langere tijd in het lichaam aanwezig. En deze antistoffen zijn dus heel gericht tegen deze specifieke infectie gericht.

Hoe lang duurt het voor je antistoffen hebt?

Bij Sars-Cov2, het virus dat corona veroorzaakt, duurt het 2-4 weken tot de IgG antistoffen aantoonbaar zijn in je bloed.

De IgM antistoffen tegen corona, zijn er al binnen 2 weken.

Bij andere infecties kan die tijd verschillen.

Hoe lang blijven de antistoffen tegen Covid 19 in het lichaam?

Hoe lang de antistoffen in het lichaam blijven weten we nog niet precies bij Covid 19. Ook dat is weer niet hetzelfde voor verschillende soorten infecties.

En het lijkt ook niet bij iedereen hetzelfde te zijn. Wanneer je erg ziek geweest bent, is de hoeveelheid  antistoffen waarschijnlijk hoger, en blijft het langer aanwezig, maar zeker is dit niet.

In de praktijk zien we echter ook mensen die milde klachten gehad hebben en na een half jaar of langer nog steeds positief testen op antistoffen.

Wanneer kan ik het beste testen op antistoffen tegen Covid?

Als je wilt weten of je antistoffen tegen corona hebt, moet je niet eerder testen dan 2 weken na de vermoedelijke besmetting. Het beste kan je 3-4 weken wachten.

Hoe gaat een corona antistoffen test?

Er zijn verschillende soorten corona antistoffen testen, die op verschillende manieren uitgevoerd worden.

  • De sneltest: hierbij worden door middel van een vingerprik enkele druppels bloed verkregen. Deze worden ter plekke op een test-device gebracht, en korte tijd later krijg je de uitslag.

Er is echter nog geen enkele sneltest voor antistoffen tegen corona betrouwbaar bevonden. Om deze reden bieden wij deze test bij Price Medical Care dan ook niet aan.

  • Een serologische test in het laboratorium.

Ook hiervan zijn verschillende soorten in gebruik. Het laboratorium waar Price Medical Care mee werkt, test door middel van de Elisa-test. Voor de test wordt een buisje bloed uit de arm afgenomen, en dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Het duurt 1-2 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Ben ik immuun tegen corona als ik antistoffen heb?

Een serologische test op antistoffen kan inzicht geven of iemand een bepaalde infectie heeft doorgemaakt en aantonen of er nog antistoffen aanwezig zijn.

Corona is een nieuwe infectieziekte waarover we nog een heleboel niet weten.

Zo  weten we ook nog niet hoe groot de immuniteit is die je opbouwt als je corona gehad hebt, en hoe lang je beschermd blijft.

Er zijn inmiddels mensen voor een tweede keer besmet geraakt, maar  het wordt nog wel steeds als heel uitzonderlijk gezien.

Je kan er echter niet vanuit gaan dat je volledig immuun bent als je een infectie met Covid 19 gehad hebt. Het is belangrijk ook in dat geval voorzichtig te blijven en de maatregelen in acht te nemen.

Kan ik nog iemand besmetten als ik antistoffen heb?

Als je corona hebt gehad, ben je, als je genezen bent, geen directe besmettingsbron meer.

Hoewel de kans klein is dat je zelf opnieuw besmet wordt nadat je corona hebt doorgemaakt, kun je het virus wel doorgeven: als jij besmet materiaal aanraakt, en je raakt vervolgens iemand anders aan, fungeer je als doorgeefluik, net zo goed als iemand die nooit besmet is geweest.

Als je bij de kleine groep pechvogels hoort die het voor een tweede keer krijgt, vorm je op dat moment ook zelf weer een infectiebron voor anderen. Daar doen jouw antistoffen dan niets aan af.

Moet ik me nog laten vaccineren als ik al antistoffen heb?

Als je corona gehad hebt, zelfs als dit al meer dan zes maanden geleden is, is het advies van het OMT om je maar één keer te laten vaccineren. De regering beraadt zich er nog over of dit advies overgenomen gaat worden. Het advies geldt niet voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, of mensen boven de 80 jaar.

Het lijkt er op, dat de bescherming bij mensen die ooit een coronabesmetting hadden, en die één keer werden gevaccineerd, beter is dan bij mensen die nooit corona hadden, en twee vaccinaties kregen.

Wil jij weten of je antistoffen hebt tegen covid 19?

Bij Price Medical Care in Utrecht kun je direct terecht, en heb je de uitslag binnen 1 of 2 werkdagen.

Maak een afspraak

Over de schrijver