Wat is de Ct waarde van een PCR test?
31 oktober 2021 

Wat is de Ct waarde van een PCR test?

Bij de polymerase-ketting reactie, bij vrijwel iedereen inmiddels bekend als de PCR test, wordt een stukje genetisch materiaal gekopieerd. Bij de corona PCR test, is dit stukje materiaal specifiek voor het SARS-CoV-2 virus, het virus dat corona veroorzaakt. Je krijgt dus geen positieve corona uitslag als je een ander virus, zoals het griepvirus bij je hebt.

Dat kopiëren gaat in een PCR-apparaat in het laboratorium. Het kopiëren gebeurt in cycli. In elke cyclus wordt het materiaal van het virus verdubbeld, net zolang tot het PCR-apparaat het virus kan ‘zien’.

Ct staat voor ‘cycle threshold’ oftewel de ‘cyclus drempel’. De Ct-waarde is het aantal cycli dat nodig is voordat het eerste signaal van het virus aangetoond wordt door het PCR apparaat.

Wat betekent het nu, als de Ct waarde hoog of laag is?

Als de Ct waarde laag is, betekent dat dat er maar weinig cycli nodig waren om het virus aan te tonen. Dat is het geval als er veel virusdeeltjes in het afgenomen materiaal zitten.

Als de Ct waarde hoog is, moesten er veel cycli gedraaid worden om het virus aan te tonen.

Bij een lage Ct waarde zal iemand waarschijnlijk veel meer virusdeeltjes bij zich dragen. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand dan ook zieker is. Mensen reageren verschillend op het virus. Wel zal iemand met een lage Ct waarde in het algemeen besmettelijker zijn dan iemand met een hoge Ct waarde. Er zijn echter meer factoren die invloed hebben op de besmettelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel hoesten of niezen.

Je ziet hoge Ct-waarden aan het einde van een infectie, als er niet veel virusdeeltjes meer zijn, maar ook heel kort nadat iemand besmet is.

Een andere reden voor een hoge Ct waarde kan zijn dat de monsterafname niet goed was. Dat is bijvoorbeeld het geval als er niet diep in de neus/keel wordt getest.

Tot welke Ct waarde blijf je de uitslag van de PCR test nog positief noemen?

Als de Ct waarde boven de 40-45 is, is zo weinig materiaal aanwezig dat de PCR test als ‘negatief’ wordt afgegeven.

Over de schrijver