Wat is het verschil tussen de PCR test en de antigeen test?
31 oktober 2021 

Wat is het verschil tussen de PCR test en de antigeen test?

Er worden op het moment zoveel testen aangeboden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook de prijzen van de testen variëren enorm. Vaak is de antigeen-sneltest, een stuk voordeliger dan de PCR test. Maar wat is nu het verschil, en wanneer heb je wat nodig?

Hoe het begon

Toen de corona pandemie begon, hoorden we steeds over de PCR test, die niet voldoende beschikbaar was. Dat kwam omdat de PCR test in het laboratorium uitgevoerd werd, en er waren daar op dat moment weinig apparaten beschikbaar, en onvoldoende vloeistoffen waarmee de test uitgevoerd kon worden. Lang niet alle laboratoria konden op dat moment een corona PCR test uitvoeren.

Inmiddels is er veel meer capaciteit beschikbaar, en is dit nauwelijks meer een probleem.

Na een aantal maanden kwamen er corona-sneltesten beschikbaar. Eerst werd er vanuit gegaan dat deze veel minder betrouwbaar waren dan de PCR testen, maar al snel bleek dat zij zeer bruikbaar waren. Deze testen geven de uitslag al na ongeveer 15 minuten. Maar hoe zit dat nu? Wat is het verschil tussen die testen?

De PCR test

Bij de PCR test wordt er gekeken naar het DNA van het corona virus. Er wordt wat slijm uit de neus/keel holte afgenomen met een wattenstaafje. In het laboratorium wordt het materiaal in een apparaat gedaan. Als het corona virus in dit materiaal aanwezig is, worden hier in het apparaat kopietjes van gemaakt. Het is een zogenaamde ‘vermenigvuldigingstest’.

Deze test is heel erg gevoelig: de PCR test kan het virus ook aantonen bij iemand die maar heel weinig virus bij zich draagt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand nog niet zo lang geleden corona heeft gehad, maar inmiddels al weer genezen is.

De antigeen test

De antigenen zijn stukjes eiwit van het virus. Bij de antigeentest wordt hiernaar gekeken. Ook hierbij wordt er met een wattenstaafje wat slijm weggehaald achteruit de neus of keelholte. Het materiaal hoeft dan echter niet naar het laboratorium gebracht te worden, maar kan net als bij een zwangerschapstest op een cassette gedruppeld worden, waar een membraantje op zit wat een streepje laat zien als het eiwit, het antigeen, aanwezig is. Dit gaat snel. Al na een kwartier weet je of je positief of negatief bent. Deze test slaat bij heel kleine hoeveelheden virus niet, of minder snel uit.

Wanneer moet je nu een PCR test doen, en wanneer is een antigeen test voldoende?

Testen als je ziek bent:

Als je corona gerelateerde klachten hebt wordt tegenwoordig vaak voor de antigeen test gekozen. Als je klachten die je hebt inderdaad door het coronavirus veroorzaakt worden, zal de hoeveelheid virus dusdanig hoog zijn dat de kans dat je het niet aantreft met de antigeen test, zeer klein is.

Bij hoogrisico patiënten is het soms verstandiger om toch voor de nog gevoeligere PCR test te kiezen.

Als je klachten hebt kun je een afspraak maken bij de GGD om je te laten testen. Je kunt daar niet zelf kiezen welk type test je wilt. Deze test is bij de GGD gratis.

Testen voor toegang:

Bij testen voor toegang wordt meestal een antigeen sneltest afgenomen. Dit kan bij aangesloten bedrijven en kost je geen geld.

Testen voor op reis:

Als je op reis gaat naar het buitenland moet je in veel gevallen ook een corona test laten uitvoeren. Deze testen, waarbij je ook een reiscertificaat nodig hebt, zijn niet gratis.

Het verschilt per land of je dan een PCR test of een antigeen-sneltest nodig hebt.

Op de website van ‘Nederland wereldwijd’ kun je van de verschillende landen zien welke test er precies gevraagd wordt, en ook hoe lang van tevoren deze mag worden afgenomen. Dit verandert regelmatig. Check dus altijd kort voor je reis nog een keer!

Waarom is de ene test duurder dan de andere?

De PCR test wordt zoals eerder gezegd, uitgevoerd in het laboratorium. Daardoor zal deze test in de meeste gevallen aanzienlijk duurder zijn dan de antigeentest, die direct op de testlocatie kan worden ingezet.

Hoe sneller je je PCR test uitslag wilt hebben, hoe hoger de kosten zullen liggen. Het materiaal moet dan vaak met een speciale koerier naar het laboratorium vervoerd worden, en het wordt daar met voorrang behandeld.

Hoe kan Price Medical Care je helpen?

Bij Price Medical Care kan je terecht als je een test voor een reis nodig hebt. Bij ons kun je kiezen tussen de antigeen test, waarbij je je uitslag en het reiscertificaat binnen 15 tot 30 minuten ontvangt, de gewone PCR test waarbij je je uitslag de volgende dag voor 12 uur ’s middags ontvangt en de PCR spoedtest, waarbij je de uitslag dezelfde dag nog binnen hebt.

De antigeen sneltest kost bij ons €45, de gewone PCR test €89, en de PCR spoedtest €129.


Maak een afspraak

Over de schrijver