De corona antistoffen test. Hoe gaat dat in zijn werk?
08 november 2020 

De corona antistoffen test. Hoe gaat dat in zijn werk?

Heb jij in de afgelopen maanden klachten gehad die zouden kunnen passen bij Covid 19, en ben je niet getest? Dan ben je nu misschien benieuwd of het corona geweest is.

Bij Price Medical Care in Utrecht kun je de ‘heb-ik-corona-gehad-test’ oftewel de covid 19 antistoffen-test laten uitvoeren.

Waar wordt onze corona antistoffen test uitgevoerd?

Deze test wordt uitgevoerd in het laboratorium. Je krijgt de uitslag meestal de volgende dag al.

Hoe gaat de antistoffen test bij Price Medical Care in Utrecht?

Voor de test wordt bij ons een buisje bloed uit de arm afgenomen, door een ervaren arts.

Dit wordt binnen enkele uren na afname naar het laboratorium gebracht, waar het bloed door middel van een Elisa-IgG en IgM test onderzocht wordt. Wanneer de uitslag binnen komt, ontvang je hiervan bericht via de e-mail.

Tot hoe lang nadat ik ziek geweest ben kan ik antistoffen laten bepalen?

De IgG antistoffen blijven geruime tijd in het bloed aantoonbaar. We weten nog niet precies hoe lang, maar een hoog percentage van de mensen die een half jaar geleden of langer ziek zijn geweest, testen nog steeds positief. De IgM antistoffen verschijnen eerder in het bloed na een infectie, maar zijn ook eerder weer verdwenen. Ben jij kort geleden ziek geweest, dan vinden we waarschijnlijk beiden soorten antistoffen in jouw bloed.

Kan ik ook een sneltest krijgen voor het bepalen van de antistoffen?

Er zijn inmiddels ook veel antistof-sneltesten in omloop, waarbij je de uitslag al binnen een kwartier kunt aflezen, maar deze zijn op het moment nog niet betrouwbaar. Dat is de reden dat wij deze antistof-sneltesten bij Price Medical Care niet aanbieden.

Kan ik opnieuw besmet worden met covid 19 als ik antistoffen heb?

Er worden gevallen beschreven van mensen die voor een tweede keer corona oplopen. Hoe zich dit verder zal ontwikkelen weten we nog niet, maar vooralsnog wordt er van uitgegaan dat het hebben van antistoffen in de meeste gevallen voorkomt dat je weer besmet wordt. Het is onwaarschijnlijk dat je helemaal geen afweer op zou bouwen na een infectie, en het wordt nog altijd als bijzonder gezien wanneer er wel sprake blijkt te zijn van een herbesmetting.

Moet ik me nog laten vaccineren als ik antistoffen tegen corona heb?

Als je besmet bent geweest met corona, is één vaccin naar alle waarschijnlijkheid voldoende. Dit geldt ook als je maar weinig klachten hebt gehad, en als de besmetting meer dan een half jaar geleden was. Mensen boven de 80, en mensen met een verzwakt immuunsysteem doen er goed aan wel 2x gevaccineerd te worden, ook als zij al eerder corona doormaakten.

Waar kan ik terecht voor een covid 19 antistoffen test?

Ben jij benieuwd of je corona hebt gehad en antistoffen in je bloed hebt? Maak een afspraak in Utrecht en ontvang de uitslag de volgende dag.

Price Medical Care is gevestigd op de Wittevrouwensingel 3, 3581GA, in Utrecht, tegenover de Schouwburg.
Er is (betaalde) parkeergelegenheid in Parkeergarage Kruisstraat (Kruisstraat 2) op ca 50 m afstand van de praktijk, en in de omliggende straten.


Maak een afspraak

Over de schrijver