Eén vaccin is genoeg, ook als je langer dan zes maanden geleden corona had.
03 juni 2021 

Eén vaccin is genoeg, ook als je langer dan zes maanden geleden corona had.

Mensen die langer dan zes maanden geleden corona hadden, krijgen op dit moment nog 2 prikken. Maar uit een studie van het UMC en de GGD in Amsterdam blijkt dat één prik in dat geval genoeg bescherming biedt tegen herinfectie. Ook het OMT  adviseert positief om het vaccinatie-beleid aan te passen.

Betere bescherming

Het blijkt zelfs zo te zijn dat mensen die corona opgelopen hadden, en 1x gevaccineerd worden, beter beschermd zijn dan mensen die niet besmet zijn geweest en twee prikken kregen. Ook als de besmetting al langere tijd geleden was.

En dat is interessant: tot nog toe werd er vanuit gegaan dat de besmetting niet langer dan 6 maanden geleden mocht zijn. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat die termijn kan worden losgelaten.

Ernst van de klachten maakt niet uit

Het maakt hierbij ook niet uit of iemand veel of weinig klachten van de corona heeft gehad. Alleen wanneer mensen ouder zijn dan 80 of een verzwakt immuunsysteem hebben is het verstandig om wel beide vaccins te krijgen.

Amsterdamse studie

De studie waaruit dit naar voren kwam is uitgevoerd onder 155 ex-covidpatienten uit Amsterdam. De antistofrespons van deze groep, werd vergeleken met de resultaten van een groep zorgmedewerkers, die geen infectie gehad hadden, maar wel 2x gevaccineerd werden.

Voor deze studie werd gebruik gemaakt van Pfizer.

Bescherming voor meer mensen mogelijk

Het OMT adviseert positief om het vaccinatiebeleid hierop aan te gaan passen.

Door ex-covidpatienten  1x te gaan vaccineren zullen er veel minder vaccins nodig zijn. Dit kan vooral een heel groot voordeel zijn voor lage inkomens-landen. Hiermee kunnen miljoenen mensen die nog midden in de pandemie leven, eerder beschermd worden. Wereldwijd is nog altijd een schrijnend tekort aan vaccins.

Wil jij weten of je besmet bent geweest met corona?

Lang niet iedereen krijgt ernstige klachten van een corona besmetting. Als jij wilt weten of je al antistoffen hebt aangemaakt tegen covid-19, kan je bij ons terecht voor een antistoffentest. Deze test wordt uitgevoerd in het ziekenhuis laboratorium. De uitslag krijg je binnen 2 werkdagen.

Maak een afspraak

Over de schrijver