De COVID-19 antistoffentest. Eindelijk kun jij betrouwbaar testen of je corona hebt gehad.
02 juni 2020 

De COVID-19 antistoffentest. Eindelijk kun jij betrouwbaar testen of je corona hebt gehad.

In de afgelopen maanden heb jij misschien wel griepklachten gehad. Je had keelpijn, was verkouden of had koorts. Of je merkte opeens dat je niets meer rook!

Allemaal verschijnselen die aan corona worden toegeschreven. Je klachten waren mild, en normaal gesproken zou je er weinig aandacht aan besteed hebben, maar nu zoveel mensen ernstig ziek zijn geworden door de corona, vraag je je af: heb ik al corona gehad?

Als de verschijnselen die jij had inderdaad door de corona kwamen, viel het voor jou gelukkig erg mee. Je zou dit zo graag zeker willen weten. Heb je nu antistoffen aangemaakt?

Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige in deze situatie. De meeste van ons hebben in de afgelopen maanden wel enige klachten gehad die op corona zouden kunnen wijzen.

We willen allemaal graag een beetje zekerheid in deze wel heel onzekere tijd. En als het niet voor onszelf is, dan wel voor onze partner, of onze ouders.

En ook voor de beslissing over 1 of 2 vaccinaties is het handig om te weten of je al een coronabesmetting gehad hebt. Als dat zo is, volstaat 1 vaccin waarschijnlijk!

Dat er veel vraag is naar corona antistof testen, blijkt wel uit alle sneltesten en thuistesten die nu op de markt komen en op veel plekken op internet worden aangeboden.

Van de sneltesten die door het RIVM werden onderzocht, bleek helaas het grootste deel onbetrouwbaar te zijn.

De COVID-19 antistofftesten waarvoor je zelf thuis bloed af moet nemen uit je vinger om dit vervolgens naar het laboratorium te sturen, brengen weer een heel ander probleem met zich mee: zie maar eens 8 dikke druppels bloed uit je vinger te krijgen!

 

Joke vertelt: “ Ik werk op een klein kantoor. Het is lastig om alles van huis uit te moeten doen. Regelmatig komen er daardoor toch mensen even naar het werk. De eigenaar van ons bedrijf gaf ons de mogelijkheid om een corona-antistoffen-test in Duitsland te bestellen. Iedereen wilde dat graag doen. Maar wat een gedoe was dat! Je kreeg een keurig uitziend test-setje thuisgestuurd en moest dan met een bijgeleverd ‘prikkertje’ een vingerprik bij jezelf doen. En dan 8 druppels bloed in een buisje verzamelen. Dat moest je opsturen naar het laboratorium. Man! 8 druppels! Echt niet te doen! Ik kreeg er met 2x prikken, met moeite 2 druppels uitgeperst. Dat heb ik opgestuurd, maar het was te weinig om een corona antistoffen test mee te doen. Nu weet ik dus nog steeds niks”.

 

Hoe kom je dan aan een betrouwbare ‘heb-ik-corona-gehad-test’?

Het ziekenhuislaboratorium waar wij mee samen werken voert een ELISA test uit om IgG en IgM antistoffen tegen corona te bepalen.. Deze testen hebben een betrouwbaarheid van meer dan 98%. Je krijgt in geval dat je antistoffen hebt ook te horen hoe hoog de waarden zijn.

Je kunt bij Price Medical Care in Utrecht terecht om een buisje bloed uit de arm af te laten nemen. Dit wordt door ons naar het laboratorium gebracht en de volgende werkdag krijg je de uitslag meestal al via de mail.

Hoe zit het met de immuniteit? Kan ik geen corona meer krijgen als ik antistoffen aangemaakt heb?

Op dit moment wordt heel veel onderzoek gedaan naar de immuniteit bij COVID-19.  

Bij mensen is inmiddels wel vastgesteld dat er een tweede besmetting kan optreden, maar dit wordt nog altijd als uitzonderlijk gezien. Het doorgemaakt hebben van corona, lijkt wel degelijk een behoorlijke bescherming te bieden tegen een herbesmetting. Het OMT heeft begin juni 2021 een advies uitgebracht om mensen die corona gehad hebben slechts 1x te vaccineren, ook wanneer deze besmetting langer dan 6 maanden geleden is.

Bij de mensen die al snel na de eerste ziekteverschijnselen opnieuw ziek werden, vermoeden virologen dat het virus  niet weggeweest is. Ze zouden dan dus  niet opnieuw, maar nog steeds besmet zijn.

Blijf de richtlijnen van het RIVM volgen

Het blijft echter heel belangrijk om je, ook als je corona gehad blijkt te hebben, zorgvuldig te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Je kunt anders nog steeds via virusdeeltjes die op jou zijn terechtgekomen, anderen besmetten. Die kunnen daar ziek van worden, terwijl jij er niets meer van merkt.

Wil jij weten of je corona gehad hebt? Laat je vandaag testen, en krijg binnen 1-2 werkdagen de uitslag!


Maak een afspraak

Over de schrijver