Abbott sneltest ook geschikt voor mensen zonder klachten
03 februari 2021 

Abbott sneltest ook geschikt voor mensen zonder klachten

In december j.l. werden de resultaten bekend van een onderzoek dat  het UMC Utrecht uitvoerde in samenwerking met de KNVB. Uit dit onderzoek bleek dat de Abbott sneltest ook goed werkt om mensen op te sporen die géén klachten, maar wèl corona hebben.

Om dit uit te zoeken hebben onderzoekers wekenlang de sneltest uitgeprobeerd bij voetballers van dertien profclubs.

De voetballers, stafleden en arbiters moeten regelmatig getest worden voor de wedstrijden, terwijl zij geen klachten hebben. Gemiddeld gebeurt dit 1x per week. Dit werd steeds gedaan met een PCR test, omdat deze geldt als de gouden standaard. Nadeel hierbij is dat de uitslag van de test een dag of langer op zich laat wachten.

Voor het onderzoek werd bij de betreffende personen zowel de PCR-test, als de Abbott sneltest uitgevoerd. Ze werden dus allemaal 2x getest. De sneltest geeft de uitslag al na een kwartier, en bleek  hierbij bijna net zo nauwkeurig te zijn als de PCR-test.

Arts-microbioloog Marije Hofstra van het UMC Utrecht vertelde dat uit het onderzoek bleek dat de sneltest bij mensen die net besmet zijn geraakt, maar geen klachten hebben, heel goed werkt.

Dat is positief nieuws. De sneltest zou hiermee ook als screeningsmethode kunnen worden ingezet wanneer mensen geen klachten hebben.

Dat is heel prettig, aangezien de uitslag van de sneltest al na ongeveer een kwartier bekend is, terwijl je vaak een dag of langer op de uitslag van de PCR test moet wachten. Als je eerder weet dat iemand besmet is, kan je sneller overgaan tot quarantaine maatregelen, en verdere besmettingen voorkomen.

Niet alle mensen krijgen klachten van corona. Zeker jongeren zijn vaak asymptomatisch.  Ook kan het een paar dagen duren voor de klachten zich openbaren. Je kunt dan al wel besmettelijk zijn. Door screening met de sneltest, kun je deze besmettelijke mensen er snel uit halen. Zo kun je voorkomen dat zij weer anderen kunnen besmetten.


Maak een afspraak

Over de schrijver